Minröjsmästerskapen

Vid sidan av att spela för skojs skull ser många även Minröj som en sport. Det finns världsrankingar över de bästa Minröjsspelarna. Här nedan ser du en gammal video med ett tidigare världsrekord på svårighetsgraden Avancerad (just nu är det 26,59 sekunder):

Man behöver kunna flera saker om man vill tävla och inkluderas på rankingen. För det första kan man inte spela vilken version av Minröj som helst. Till exempel kan man inte spela med Microsoft Minesweeper (eller MS Röj) eftersom det är känt för att ha buggar som gör att spelare kan fuska. Och ingen av onlineversionerna av Minröj passar för tävlingsspel. Istället behöver man ladda ner ett av följande program (som tyvärr bara är tillgängliga på Microsoft Windows och är på engelska): Minesweeper Arbiter, Minesweeper X eller Viennasweeper. De här programmen sparar automatiskt videor av ditt spel. Sedan kan du skicka in de här videorna till Authoritative Minesweeper (efter registrering) och gå med i rankingen.

Ibland kan man ha tur och lösa ett spelbräde med bara ett klick. Det sker rätt så ofta, särskilt med svårighetsgraden Nybörjare. Därför har begränsningar tillämpats för att hindra att resultat registreras med för enkla spelbräden. Hur fungerar de här begränsningarna? För att förstå sig på dem behöver man veta vad 3BV är.

Vad är 3BV?

3BV är det minimum antal klick som krävs för att vinna spelet.

3BV berättar hur enkelt Minröjsbrädet är. Om 3BV är 1 kan du lösa spelet med bara ett klick. För att begränsa användningen av för enkla spelbräden är 2 det just nu minsta tillåtna 3BV för svårighetsgraden Nybörjare, för svårighetsgraden Medel är det 30 och för svårighetsgraden Avancerad är det 100. Du kan få reda på mer om 3BV i dess artikel på Minesweeper Wiki (på engelska).

Du kan läsa mer om den globala rankingen på hemsidan med rankingregler för Minröj (på engelska).

Vanliga frågor

Det finns mer statistik med komplicerade namn som används inom Minröjskretsar. Men de nämner vi inte i den här enkla introduktionen. Du kan se dem i den här videon med en toppspelare i Minröj som slår världsrekord i svårighetsgraden Avancerad och statistiken beräknas i realtid:

Lycka till med att slå den här tiden!